dijous, 28 de novembre del 2013

La independència continua endavant


El mes d'octubre passat, l’Institut de Ciències Socials i Polítiques (ICPS) publicava un estudi amb les motivacions dels catalans davant d'una possible consulta sobre la independència de Catalunya. Segons aquesta enqueta, tot i l'oposició total del Govern Espanyol a deixar que Catalunya triï el seu futur, l'opció de la separació continua essent la preferida amb un 42% de les respostes rebudes. El vot en contra perd adeptes passant d'un 29% a un 25%. Els catalans volen aconseguir el que a 300 anys els van prendre.

Font: ANC

A Catalunya estem pendents de saber la pregunta de la possible consulta que el Govern Espanyol no autoritza tirar endavant. Ara bé, això no rebaixa el convenciment: el 84% dels enquestats estan convençuts de votar a favor o en contra de la separació d’Espanya. Per tant, gairebé el 100% dels ciutadans sap perfectament el que votaria i perquè escolliria aquella opció i no una altra. Si ens fixem en un altre estudi on s’especifiquen els motius de votar a favor, gairebé el 40% de les 3.033 persones enquestades per l’Associació de Municipisper la Independència (AMI), ho faria per factors d’identitat i de sentiment només català. La millora de la situació o la capacitat de poder prendre decisions sense dependre d’un estat que no proposa sinó que et nega tot el que tu planteges, són els segons i tercers motius que fan decantar la balança cap al “sí” rotund

Ara bé, tot i que les dues opcions més escollides són la independència o la continuació de Catalunya dins d’Espanya, també continua existint una part de la població que s’inclina per l’estat federal proposat per Pere Navarro, líder del PSC. Aquests representen un 18% del total dels enquestats per l’ICPS. La indecisió també continua present en els resultats dels estudis amb un 40% dels que en un primer moment s’abstindrien. Robert Liñera, autor de l’informe de l’ICPS, ho atribueix a les incògnites que continuen sense resoldre’s respecte a la situació de Catalunya si en un futur fos independent. 

“El Govern Espanyol només sap dir-nos que no”. Aquestes van ser les paraules pronunciades per Francesc Homs, Conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya al pregó de la Festa Major de Sant Andreu de Tona on va intentar i, en molts àmbits aconseguir, donar un vot de confiança respecte aquest procés que Catalunya està engegant fent referència a totes les adversitats que la societat catalana ha superat al llarg dels anys. Imatge d’aquesta actitud de fortalesa i optimisme són els resultats sobre com afrontar la negativa de l’estat a fer la consulta: el 70% dels enquestats per l’AMI creu que s’hauria de continuar endavant tot i rebre un “no”

Les dades parlen i demostren que la societat catalana lluitarà pel que vol aconseguir. El discurs de la por que vol transmetre el Govern Espanyol sembla que no fa el seu efecte ja que la independència guanya adeptes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada