dissabte, 12 de juliol del 2014

Tona es trasllada al 1714

Tona continua celebrant la commemoració del Tricentenari del 1714. L’últim ha sigut el cap de setmana temàtic celebrat el passat 5 i 6 de juliol, el primer dels dos plats forts d’aquesta celebració.
 
Els Miquelets pujant a Les Feixetes
Foto: Marina Solà

L’objectiu d’aquest conjunt d’actes aglutinats en un cap de setmana era transportar el poble de Tona al segle XVIII. El dissabte es va fer una caminada històrica pels voltants del poble per conèixer com era Tona fa tres segles. Seguidament es va anar cap al Camp de les Lloses a fer un taller sobre la xocolata, un aliment molt important durant el segle XVIII. Els assistents van poder gaudir d’una conferència i tastar dos tipus de xocolata amb diferents condiments que ells mateixos van ajudar a preparar de la mà de Kua Num!. Per tancar el primer dia del cap de setmana temàtic es va fer el passi del documental “Lliures o morts” sobre els Miquelets de Catalunya, el preludi del que passaria el diumenge al Parc de les Feixetes.

Taller de la xocolata
Foto: Marina Solà
Caminada històrica
Foto: Marina Solà


















Va ser diumenge el dia més importants d’aquest cap de setmana. Es va començar la jornada amb una sèrie de jocs de 1714 perquè la canalla del poble però també els adults poguessin conèixer de primera mà com eren els jocs d’aquella època i poder-hi jugar. A partir de les 12 va ser quan Tona es va omplir de salves a càrrec dels grups de recreació Els Miquelets de Catalunya i l’Associació de recreació històrica de Moià. Van començar fent espectacle a la Plaça Major de Tona i van pujar cap al Parc de les Feixetes on ja hi havia una tenda muntada. Un cop allà van muntar una altra tenda i van explicar als assistents tota la indumentària i les armes que portaven Els Miquelets a sobre. Finalment, es va fer una recreació de batalla entre Els Miquelets i el grup de recreació de Moià per aconseguir el canó que portaven aquests últims. Una autèntica batalla campal que va fer ressonar el poble amb les salves i el canó. La jornada va acabar amb un dinar típic del 1714 i un concert de música i dansa amb el grup Xurriach.
 
Jocs de 1714
Foto: Marina Solà

Batalla entre Miquelets i els de Moià
Foto: Marina Solà
Les activitats de Tona encara no han acabat. El pregó de la Festa Major d’Estiu anirà a càrrec de Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, una entitat molt important en el moment que està vivint Catalunya. De cara al setembre, el divendres 5 hi haurà la conferència “La Guerra de Successió. Conseqüències pel poble de Tona” a càrrec de Jordi Vilamala i el segon plat fort dels actes, l’obra de teatre “La roda i el foc” escrita expressament per a aquesta celebració

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada