divendres, 3 de maig del 2013

L'Era d'en Solà, la segona granja que aposta per la sala de munyir rotativa

L'Era d'en Solà de Malla muny 180 vaques en unes dues hores, des del desembre, amb la segona sala de munyir rotativa de la Plana de Vic.
Francesc Solà i Jordi Solà van estudiar molts sistemes per renovar la sala de munyir paral·lela antiga en la qual munyien 5 vaques per banda. Finalment es van decidir per una rotativa de 24 places perquè, tal com afirma Jordi Solà, "és un pas més cap al benestar animal i al benestar del pagès" ja que, d'aquesta manera, s'aconsegueix que les vaques estiguin menys estressades i, per tant produeixin més llet. Amb aquesta sala de munyir, l'animal no es mou durant els 8 minuts que dura la munyida i, quan ha donat la volta, la vaca només ha de sortir de la plataforma.
Plataforma rotativa en funcionament.
Foto: Marina Solà
Aquest sistema no és nou però l'Era d'en Solà és la segona granja de la Plana que hi ha invertit després de Mas El Puig. De rotatives també n'hi ha a altres llocs de Catalunya però no és el més habitual. N'existeixen més a altres països europeus i als Estats Units. Ara bé, els propietaris n'estan molt satisfets de la inversió feta ja que, com afirma Francesc Solà, "és una inversió una mica superior a la d'una sala de munyir paral·lela, però tampoc gaire més". És un sistema que permet treballar dues persones juntes o fins i tot, només una

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada