dimarts, 16 de setembre del 2014

Mas dóna llargues a l’entrada d’ERC al Govern

“Voldríem recordar al president que, si el Govern ens necessita per blindar la consulta, estarem encantats d’estar allà”. Així ha obert el Debat de Política General d’aquest dimarts el líder d’ERC Oriol Junqueras fent referència a l’avís que Artur Mas feia ahir d’avançar les eleccions en cas que la consulta prevista pel proper 9 de novembre no es pogués fer amb un oferiment de coalició amb el Govern.

Mas i Junqueras durant el Debat de Política General
Foto de Mas: Albert Garcia (El País)
Foto de Junqueras: Albert Bertran (El Periódico)

Artur Mas va avisar ahir que si la consulta per la independència de Catalunya no es pot portar a terme amb plenes garanties democràtiques s’hauran d’avançar les eleccions tot i que ell preferiria poder acabar la legislatura. "Si es pot, m’agradaria acabar la legislatura quan toca, a finals de l’any 2016, però perquè això sigui així s’ha de votar el 9-N i s’ha de votar amb plenes garanties democràtiques”. A aquest observació, el líder d’ERC s’ha ofert a compartir responsabilitats per blindar la consulta amb una intervenció dura en la qual referma que no vol substituir la consulta per unes eleccions.


Per al grup d’ERC l’única via possible és la de votar el proper 9 de novembre tal i com estava pactat ja que “és al que ens vam comprometre als programes electorals, a la declaració de sobirania i la declaració del 12 de desembre”. Junqueras ha insistit que ja se sabia que l’Estat no aplaudiria l’acord de consulta i que el Tribunal Constitucional la podria vetar. El líder d’ERC ha conclòs la seva intervenció amb un avís a qualsevol que tingui la intenció de renunciar a la consulta en cas que el TC la veti: “Si ho sabíeu, heu de ser conseqüents i, si no ho sabíeu, no sou dignes de la confiança dels ciutadans”.

A tot això Mas ha replicat que la consulta s’ha de fer per trobar la resposta que el poble català està buscant i ha insistit que sortirà bé. “No tingui dubtes, sortirà i sortirà bé” ha afirmat posant èmfasi en el fet que la resposta a la consulta “depèn de nosaltres, no de Madrid”. “L’accent comú és donar la veu al poble per trobar una resposta i després poder-la implementar” ha conclòs.

Composició del Parlament
Font: La Vanguardia
Pel que fa a la oferta del líder d’ERC d’entrar al Govern per blindar la consulta, Mas s’ha mostrat sorprès ja que no entén “què vol dir blindar la consulta, ja està blindada”. Ara bé, Mas s’ha alegrat de l’oferta de Junqueras ja que està en la línia de tenir una major fortalesa en el procés i ara mateix és el que es necessita perquè “hem de procurar fer la consulta i que, quan es faci, sigui vàlida arreu i no hi hagi cap dubte, si el que volem és que aquest procés acabi i acabi bé”. Tot i això, Mas ha matisat que no es resoldrà la possible entrada al Govern del grup d’ERC en el debat de política general sinó que ja es parlarà més endavant i es veurà en quines condicions. “Hi ha altres majories possibles al Parlament”, ha conclòs Mas deixant la porta oberta a buscar un altre soci com podria ser el PSC.

El debat a Twitter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada